Tijdens een echtscheiding is het van belang om afspraken te maken over de alimentatie. Bij alimentatie wordt onderscheid gemaakt tussen kinder- en partneralimentatie. Ook jongmeerderjarigen (18 tot 21 jaar) hebben recht op een onderhoudsbijdrage van de ouders. De ouders zijn onderhoudsplichtig tot het kind 21 jaar wordt. Wel wordt hierbij rekening gehouden met een eventuele (bij)baan of andere inkomsten (bijvoorbeeld toeslagen) van het kind. De onderhoudsverplichting kan in sommige gevallen ook na het 21e jaar door blijven lopen.

Wat kunnen wij voor jou doen omtrent alimentatie?

Ben je minder of juist meer gaan verdienen, is er een kind op komst of is er een andere gebeurtenis in jouw leven of dat van jouw ex-partner dat wellicht invloed kan hebben op de alimentatiebijdrage? Dan kun je altijd met jouw vraag bij ons terecht. Wij kunnen onder meer alimentatie (her)berekeningen opstellen. Op basis van deze (her)berekening kunnen wij jou adviseren over de verder te nemen stappen. Hierbij kun je denken aan een voorstel aan de andere partij tot het vastleggen van kinder- en/of partneralimentatie.

Mocht het vaststellen van de alimentatie niet in onderling overleg mogelijk zijn, dan staat voor jou de mogelijkheid open om het geschil aan de rechter voor te leggen in een gerechtelijke procedure. Naar aanleiding van een intakegesprek (en een eventuele (her)berekening van de alimentatie), kun je met ons de mogelijkheden bespreken voor een eventuele procedure bij de rechtbank. Voor bijvoorbeeld een wijzigingsverzoek van de alimentatie is nodig dat sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden. Hiervan is onder meer sprake bij een nieuwe baan, werkloosheid, geboorte van een kind, pensionering of een verandering van de omgangsmomenten.

Contact met een personen- en familierechtadvocaat?

Ben je alimentatieplichtig of juist alimentatiegerechtigd, dan kun jij voor vragen altijd contact met ons opnemen waarna u een adviesgesprek met ons kunt inplannen door te bellen naar 0297 25 00 18.

Onze personen- familierecht specialisten Michelle Roobeek, Rosanne Potma en Marloek Oudshoorn hebben alle kennis omtrent alimentatie en kunnen voor u een (her)berekening van de partner- of kinderalimentatie opstellen.

Of lees hier onze blogs over personen- en familierecht: