Stappen jij en je geliefde binnenkort in het huwelijksbootje? Dan is het slim om even van de roze wolk af te stappen en je te verdiepen in de juridische gevolgen van het huwelijk/geregistreerd partnerschap.

Sinds 1 januari 2018 trouw je niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder leggen we de verschillende huwelijksregimes uit:

Gemeenschap van goederen

Ondanks dat het voorheen standaard was om in gemeenschap van goederen te trouwen, is het nu een uitzondering op de regel geworden. Bij trouwen in gemeenschap van goederen worden in beginsel alle bezittingen en schulden van u en uw partner samengevoegd. Dat houdt in dat in principe – wanneer dit niet uitgesloten is – al het privévermogen dat iemand heeft opgebouwd voor het huwelijk, na het ‘jawoord’ verdeeld wordt over beiden. Dit geldt voor de inboedel, aandelen, erfenissen en onroerend goed, maar ook voor schulden. Uiteraard is het nog wel mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen alleen moet u het wel specifiek laten vastleggen door een notaris.

Beperkte gemeenschap van goederen

Met ingang van de nieuwe wet wordt trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Dit houdt in dat enkel het vermogen dat de getrouwde partners tijdens het huwelijk opbouwen, gemeenschappelijk eigendom wordt. Simpel gezegd is het moment van trouwen een nulpunt; alles wat vanaf het huwelijk aan bezittingen en/of schulden binnenkomt, wordt eigendom van beiden. Daarnaast blijven schenkingen en erfenissen persoonlijk bezit, ook gedurende het huwelijk. Een woning kan hierop een uitzondering zijn, indien deze voor het huwelijk gezamenlijk gekocht is.

Onder huwelijkse voorwaarden

Ondanks de nieuwe regeling is het natuurlijk ook nog mogelijk om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Bij deze vorm wordt bij de notaris vastgelegd hoe de (financiële) middelen en bijvoorbeeld een bedrijf worden verdeeld over de partners.

Gevolgen van de wet

Het wordt met beperkte gemeenschap van goederen nog belangrijker om goed te documenteren wat ieders privévermogen is voorafgaand aan het huwelijk. In het geval van scheiding is er anders het risico dat het privévermogen wordt aangemerkt als gemeenschappelijk vermogen. Voor partners die vóór 1 januari 2018 zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, verandert er niets en blijft de gemeenschap van goederen bestaan.

Wat kan Hendrikx Advocaten voor jou betekenen?

Wanneer je van plan bent om binnenkort te gaan trouwen, is het waardevol om juridisch advies in te winnen over welk huwelijksregime bij jullie het beste past. Onze advocaten Michelle Roobeek, Rosanne Potma en Marloek Oudshoorn zijn gespecialiseerd in personen- familierecht. Zij kunnen je alles vertellen over de nieuwe regeling(en) en jou van advies voorzien, toegespitst op jouw situatie.

Contact met een personen- en familierechtadvocaat?

Neem gerust contact met ons op. Een eerste gesprek is vrijblijvend.

Of lees hier onze blogs over personen- en familierecht: