Als onderneming kun je een pand kopen, maar je kunt ook een bedrijfspand huren. Daar gaat deze pagina over. In de laatste situatie is namelijk het huurrecht van toepassing. Hierin gelden algemene regels die van toepassing zijn op iedere huurovereenkomst, maar er bestaan ook specifieke regels die uitsluitend gelden voor bedrijfsruimten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten:

  • middenstandsbedrijfsruimte
  • overige bedrijfsruimte

Het onderscheid vertaalt zich onder meer in een grotere huurbescherming voor huurders van een middenstandsbedrijfsruimte dan voor overige bedrijfsruimten.

Wat kan Hendrikx Advocaten voor jou betekenen?

Inmiddels hebben we jarenlange ervaring opgebouwd op het gebied van huurrecht voor bedrijfsruimten. Dit zowel aan de zijde van de verhuurder als aan de zijde van de huurder. Wij kunnen jou bijstaan bij het opstellen of toetsen van een huurovereenkomst maar ook in geval van geschillen met betrekking tot een huurovereenkomst.

Hierbij kan gedacht worden aan geschillen over een gebrek, indeplaatsstelling, huurprijs(wijziging) of bijvoorbeeld omtrent de beëindiging van de huurovereenkomst. Onze advocaten kunnen je van advies voorzien, maar ook wanneer het tot een procedure komt staan wij je bij in de rechtbank.

Vereniging van eigenaren

Ons kantoor heeft ruime ervaring in het verlenen van bijstand aan Verenigingen van eigenaren (VVE). Ieder appartementencomplex heeft verplicht een VVE. Op de VVE is het verenigingsrecht van toepassing, wat een complex rechtsgebied is. In de praktijk zien we dan ook regelmatig problemen ontstaan, bijvoorbeeld bij de totstandkoming van besluiten van het bestuur en/of de algemene ledenvergadering. Daarnaast komen situaties voor waarin eigenaren van appartementen weigeren om mee te werken aan besluiten van de vereniging. Denk aan de uitvoering van onderhoud. Ook betalingsproblemen komen in de praktijk voor. Appartementseigenaren zijn immers verplicht om een maandelijkse bijdrage aan de VVE te voldoen. Het kan gebeuren dat deze verplichting niet wordt nageleefd. Dit zijn de situaties waarin wij uitkomst kunnen bieden. Wij kunnen helpen bij het opstellen van de juiste besluiten en er voor zorgen dat aan alle formaliteiten wordt voldaan zodat besluiten ook geldig zijn. Als de problemen blijven, kunnen wij namens het bestuur van de VVE een procedure starten. Vaak zijn verenigingen van eigenaren verzekerd voor rechtsbijstand. Je hebt het recht om zelf je advocaat te kiezen. In veel gevallen betaalt de verzekeringsmaatschappij de kosten van de advocaat.

Contact met een huurrecht advocaat?

Voor alle vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Een eerste gesprek bij ons op kantoor of bij jullie is  vrijblijvend.

Je kunt ook vast onze blogs over huurrecht bekijken: