Huurder betaalt huur niet – wat zijn de vervolgstappen?

Heeft u een huurovereenkomst gesloten met een huurder maar betaalt de huurder geen huur? Dan zijn er verschillende vervolgstappen.

Soorten huurovereenkomsten

Een huurovereenkomst kan betrekking hebben op verschillende Vervolgstappenobjecten. In de wet wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten huurovereenkomsten:

  1. Een huurovereenkomst voor een woonruimte;
  2. Een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte bedoeld voor detailhandel en horeca;
  3. Een huurovereenkomst voor andere zaken, zoals roerende zaken of overige bedrijfsruimte (bijvoorbeeld een kantoor).

Als de huurder zijn huur niet betaalt, dan gelden voor alle huurobjecten in beginsel dezelfde regels. Daarnaast gelden strengere regels voor de eerste twee categorieën. Dat komt omdat een beëindiging van zo’n huurovereenkomst grote gevolgen heeft. Een huurder van een woning moet immers op zoek naar andere woonruimte en de huurder van een café of restaurant zal klanten kwijtraken bij een beëindiging van het huurcontract. Daarnaast speelt mee dat bij huurders in deze categorie vaak minder juridische kennis aanwezig is.

Herinnering aan huurder

Ondanks dat het niet verplicht is, is het verstandig om in eerste instantie een schriftelijke herinnering te versturen. Het kan natuurlijk gebeuren dat een overboeking is mislukt of dat de huurder simpelweg vergeten is om de huur te betalen.

Tip: begin direct met het aanleggen van een dossier. Verzamel alle schriftelijke communicatie op één plaats en houd bij welke bedragen op welke datum zijn betaald en welke bedragen niet zijn betaald.

Sommatiebrief

Als de huurder nog steeds niet heeft betaald, dan kunt u een sommatiebrief met een ingebrekestelling sturen. Deze brief moet aangetekend verstuurd worden.

Het is aan te raden om de sommatiebrief tegelijkertijd per e-mail te sturen zodat u zeker weet dat de huurder de brief ontvangen heeft. Geef in deze brief duidelijk aan hoe hoog het achterstallig bedrag is en gun de huurder een redelijke termijn om dit alsnog te betalen. Bewaar het verzend- en ontvangstbewijs van de aangetekende brief goed.

Huurovereenkomst ontbinden

Is de huurachterstand opgelopen tot drie maanden? Dan kunt u een gerechtelijke procedure starten om alsnog betaling af te dwingen. Ook kunt u de rechter verzoeken om de huurovereenkomst te ontbinden. In de meeste gevallen zal de rechter dit verzoek toekennen.

Met het vonnis kunt u vervolgens een deurwaarder inschakelen om de gehuurde ruimte te ontruimen. Het is dus niet toegestaan om zelf maatregelen te nemen, zoals het vervangen van sloten of het afsluiten van voorzieningen.

Contact met een huurrecht advocaat in Mijdrecht

Bent u van plan om naar de rechter te stappen? Dan is het verstandig om hulp in te roepen van een ervaren huurrecht advocaat. Met hulp van een advocaat is de kans op een succesvolle afloop het grootst. Bekijk onze pagina over huurrecht voor particulieren of neem contact op met een huurrechtadvocaat van Hendrikx Advocaten.

Bel ons gerust!