Zorgeloze zomervakantie voor gescheiden ouders: praktische tips

Zorgeloze zomervakantie voor gescheiden ouders: praktische tips

De zomervakantie staat voor de deur! Voor gescheiden ouders kan de vakantieplanning echter wat extra uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om rekening te houden met de afspraken uit het ouderschapsplan en om de toestemming van de andere gezaghebbende ouder te verkrijgen voor een vakantie met minderjarige kinderen naar het buitenland.

In dit artikel delen we 6 waardevolle tips om je zomervakantie goed voor te bereiden en zorgeloos te laten verlopen.

  1. Treed tijdig in overleg en houd rekening met elkaar

Vaak moeten beide ouders hun vakantiewensen afstemmen met collega’s en hun werkgever. De vakantiedeling is meestal vastgelegd in het ouderschapsplan, maar wat als één van jullie geen vakantie kan opnemen in de afgesproken weken? Of als er inmiddels een nieuwe baan is? Bespreek dit tijdig met elkaar, zodat jullie de vakantieperiodes goed kunnen afstemmen en beiden met de kinderen op vakantie kunnen.

  1. Houd rekening met de leeftijden van de kinderen

Voor jonge kinderen is een regeling waarbij ze drie weken bij de ene ouder en drie weken bij de andere ouder verblijven erg lang. Overweeg een verdeling waarbij de kinderen niet langer dan twee weken gescheiden zijn van elke ouder. Een andere optie is om de kinderen tussendoor een weekendje naar de andere ouder te brengen. Dit vraagt om samenwerking en flexibiliteit van beide ouders.

  1. Gun de kinderen een beetje rust

Het is begrijpelijk dat jullie beiden de kinderen op vakantie willen meenemen, maar ook kinderen hebben rust nodig. Ze zullen het fijn vinden om tijd thuis door te brengen met vriendjes en familie. Vraag hen naar hun wensen als ze oud genoeg zijn, maar leg de beslissing niet bij hen neer.

  1. Houd rekening met een (nieuwe) partner

Een nieuwe partner met kinderen kan de vakantieplanning ingewikkelder maken. In een samengesteld gezin moet er met meerdere partijen rekening worden gehouden. Zorg ervoor dat iedereen compromissen sluit en bespreek de verwachtingen duidelijk met elkaar, zonder de kinderen hiermee te belasten.

  1. Regel de benodigde documenten op tijd

Wanneer minderjarige kinderen met één van de ouders naar het buitenland gaan, is toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig. Leg deze toestemming schriftelijk vast om problemen bij de douane te voorkomen. Gebruik bij voorkeur het formulier van de Rijksoverheid en zorg dat alle documenten op tijd in orde zijn.

  1. Erken emoties

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen de andere ouder meer missen dan normaal. Ze zijn voor een langere periode gescheiden en hebben minder afleiding. Erken deze emoties en geef aan dat ze er mogen zijn. Zoek samen naar passende oplossingen, zoals videobellen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Via deze link vind u het toestemmingsformulier waarmee u bij de grenscontrole kunt aantonen dat u toestemming heeft om met uw minderjarige kind te reizen: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Bovenstaande tips bieden geen garantie voor een zorgeloze zomervakantie, maar kunnen wel als handvat dienen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons kantoor! Dit kan via de e-mail op info@hendrikxadvocaten.nl of telefonisch via 0297-250018.

Fijne vakantie!

Marloek Oudshoorn

Binnen Hendrikx Advocaten is Marloek werkzaam als advocaat in het personen- en familierecht en werkt ze nauw samen met Michelle en Rosanne. Dit zijn voornamelijk zaken die gericht zijn op echtscheidingen en kwesties betreffende alimentatie, omgang en gezag.
Bel ons gerust!