Vervangende toestemming bij vakantie

Veel ouders gaan met hun kinderen in de koude wintermaanden op vakantie. Maar, wanneer u als gescheiden ouder bijvoorbeeld op wintersport wilt gaan met uw kinderen, heeft u hiervoor wel toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder. Bij een controle aan de grens is het aantonen van toestemming verplicht. U kunt hiervoor de andere ouder een toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Wanneer de andere partner geen toestemming voor uw vakantie wil geven, en u toch op vakantie gaat, kan er zelfs sprake zijn van kinderontvoering. Dit is in beginsel een strafbaar feit met grote gevolgen.

Wat kunt u dan wel doen als de andere ouder geen toestemming wil geven? U kunt u op grond van artikel 1:253a vervangende toestemming krijgen van de rechtbank.

Belangenafweging rechtbank

De rechtbank stelt bij het maken van afwegingen altijd het belang van het kind voorop. Hieronder worden drie voorbeelden genoemd.

Voorbeeld 1: politieke instabiliteit
Indien de andere ouder geen toestemming wil geven omdat er in het desbetreffende land politieke instabiliteit is, maakt de rechter de afweging op basis van in welke mate de kinderen aan de instabiliteit blootgesteld worden.

Voorbeeld 2: schoolvakanties
Wanneer u de andere ouder geen toestemming wil geven omdat hij/zij om een bepaalde reden buiten de schoolvakanties om op vakantie wil, maakt de rechter de afweging tussen het belang voor het kind om op vakantie te gaan en het belang om geen onderwijs te missen.

Voorbeeld 3: terugkomst
Als de andere ouder op vakantie wil met de kinderen en u ervoor vreest dat ze niet meer terugkomen, weegt de rechter af hoe groot deze kans is. Zo neemt de rechter mee of het vakantieland het geboorteland van de andere ouder is en of hij/zij daar familiebanden heeft. In dit geval is de kans dat zij niet meer terugkomen groter dan wanneer de andere ouder geworteld is in Nederland door middel van een vaste baan en/of een (koop)huis.

Procedure en informatie

Voor vervangende toestemming van de rechter kunt u een kort geding starten. Dit is een snelle procedure, maar zorg er voor de zekerheid voor dat u hier tijdig (minstens 6 tot 8 weken van tevoren) mee begint. Vooral gedurende vakantieperioden is het druk bij de rechtbank.

Houd er ook rekening mee dat uw kinderen een eigen reisdocument nodig hebben. Voor de aanvraag van deze documenten heeft u ook toestemming van de andere ouder nodig. Indien deze niet gegeven wordt, kunt u hiervoor ook vervangende toestemming aan de rechter vragen.

Zorg er als laatste voor dat u alle benodigde documenten bij u heeft, zoals een bewijs van de (vervangende) toestemming, zodat u zorgeloos op vakantie kunt gaan.

Tip: ook als de andere ouder het wel eens is met de vakantie, blijft het verstandig om het toestemmingsformulier samen in te vullen en mee te nemen. Voor sommige reisbestemmingen is dit zelfs verplicht. Soms dient u ook bij grenscontroles het formulier te laten zien, bijvoorbeeld wanneer uw kind een andere achternaam draagt.

Contact met een personen- en familierecht advocaat in Mijdrecht

Wij kunnen al uw vragen beantwoorden over reizen met minderjarige kinderen. Zit u zelf in een situatie waarin u vervangende toestemming nodig heeft? Of wilt u niet dat de andere ouder met uw kinderen op vakantie gaat? Neem dan contact op met een familierechtadvocaat van Hendrikx Advocaten.