Vervangende toestemming bij vakantie

Wanneer je als gescheiden ouder op vakantie wilt gaan met jouw kinderen, heb je hiervoor wel toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder.

Veel ouders gaan met hun kinderen in de zomermaanden op vakantie. Maar, wanneer je als gescheiden ouder op vakantie wilt gaan met jouw kinderen, heb je hiervoor wel toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder. Bij een controle aan de grens is het aantonen van toestemming verplicht. Je kunt hiervoor de andere ouder een toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Wanneer de andere partner geen toestemming voor jouw vakantie wil geven, en je toch op vakantie naar het buiteland gaat, kan er zelfs sprake zijn van kinderontvoering. Dit is in beginsel een strafbaar feit met grote gevolgen.

Wat kun je dan wel doen als de andere ouder geen toestemming wil geven? Je kun je op grond van artikel 1:253a vervangende toestemming vragen aan de rechtbank.

Belangenafweging rechtbank

De rechtbank stelt bij het maken van afwegingen altijd het belang van het kind voorop. Hieronder worden drie voorbeelden genoemd.

Voorbeeld 1: politieke instabiliteit

Wanneer de andere ouder geen toestemming wil geven omdat er in het desbetreffende land politieke instabiliteit is, maakt de rechter de afweging op basis van de mate waarin de kinderen aan de instabiliteit blootgesteld worden.

Voorbeeld 2: schoolvakanties

Wanneer de andere ouder geen toestemming wil geven omdat je buiten de schoolvakanties op vakantie wil, maakt de rechter de afweging tussen het belang van het kind om op vakantie te gaan en het belang van het volgen van onderwijs.

Voorbeeld 3: terugkomst

Als de andere ouder geen toestemming verleent omdat hij of zij ervoor vreest dat jij niet meer terug naar Nederland komt, weegt de rechter af hoe groot deze kans is. Zo neemt de rechter mee of het vakantieland het geboorteland is en of jij daar familiebanden hebt. Wanneer dat het geval is, is de kans op het niet terugkeren groter dan wanneer jij aan Nederland bent gebonden door middel van bijvoorbeeld een vaste baan en een (koop)huis.

Procedure en informatie

Voor het verkrijgen van vervangende toestemming van de rechter kun je een kort geding starten. Dit is een snelle procedure, maar zorg er voor de zekerheid voor dat je hier tijdig (minstens 6 tot 8 weken van tevoren) mee begint. Vooral gedurende de vakantieperiode is het druk bij de rechtbank.

Houd er ook rekening mee dat jouw kinderen een eigen reisdocument nodig hebben. Voor de aanvraag van deze documenten heb je ook toestemming van de andere ouder nodig. Indien deze niet gegeven wordt, kun je hiervoor ook vervangende toestemming aan de rechter vragen.

Zorg er tot slot voor dat je als je op reis gaat alle benodigde documenten bij je hebt, zoals een bewijs van de (vervangende) toestemming, zodat je zorgeloos op vakantie kunt gaan.

Tip: ook als de andere ouder het wel eens is met de vakantie, blijft het verstandig om het toestemmingsformulier samen in te vullen en mee te nemen. Voor sommige reisbestemmingen is dit zelfs verplicht. Soms dien je ook bij grenscontroles het formulier te laten zien, bijvoorbeeld wanneer jouw kind een andere achternaam draagt.

Contact met een personen- en familierecht advocaat in Mijdrecht

Wij kunnen al jouw vragen beantwoorden over reizen met minderjarige kinderen. Zit je zelf in een situatie waarin je denkt vervangende toestemming nodig te hebben? Of wil je niet dat de andere ouder met jouw kinderen op vakantie gaat? Neem dan contact op met een familierechtadvocaat van Hendrikx Advocaten.

Marloek Oudshoorn

Binnen Hendrikx Advocaten is Marloek werkzaam als advocaat in het personen- en familierecht en werkt ze nauw samen met Michelle en Rosanne. Dit zijn voornamelijk zaken die gericht zijn op echtscheidingen en kwesties betreffende alimentatie, omgang en gezag.
Bel ons gerust!