Wat erft een stiefkind van zijn of haar stiefouder?

Foto bespreking testament

Tegenwoordig komen samengestelde gezinnen steeds meer voor. Dit gegeven roept ook erfrechtelijke vragen op. Want wat erven stiefkinderen van een stiefouder?

Wettelijk uitgangspunt: Alleen ‘juridische’ kinderen erven

Wanneer je geen testament hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dit zijn in de eerste plaats jouw (niet van tafel en bed gescheiden) echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner en jouw kinderen. Bij de kinderen die erven gaat het evenwel slechts om eigen ‘juridische’ kinderen.

Stiefkind in beginsel geen juridisch kind

Jouw stiefkinderen zijn in beginsel geen juridische kinderen van jou. Dit betekent dat zij in beginsel ook niets van jou als stiefouder erven als je komt te overlijden.

Twee manieren om stiefkinderen (wél) van u te laten erven

Er zijn twee manieren om een stiefkind (wél) van jou te laten erven.

Manier 1: Erkenning of adoptie

De eerste manier is door jouw stiefkind te erkennen of te adopteren. Door erkenning en adoptie wordt een stiefkind een juridisch kind van jou en wordt hij/zij daarmee tevens een wettelijke erfgenaam van jou.

Manier 2: Testament

Een tweede manier om een kind van jou te laten erven is door een testament op te maken. In dit testament kun je jouw stiefkind als een van jouw erfgenamen aanwijzen. Het is echter ook mogelijk om een stiefkind niet als erfgenaam aan te wijzen, maar in plaats daarvan een legaat na te laten.

Wettelijke regelingen voor stiefkinderen in het erfrecht

Het aanwijzen van stiefkinderen als erfgenamen leidt tot zelfstandige juridische vraagstukken. Deze vraagstukken zullen we behandelen in de blog ‘Wettelijke regelingen voor stiefkinderen in het erfrecht’. Deze blog zal volgende maand online worden gezet.

Wij helpen je graag verder

Neem contact op met een van onze erfrechtspecialisten door te bellen naar 0297-250018 of een e-mail te sturen naar info@hendrikxadvocaten.nl. De koffie staat klaar!

Bel ons gerust!