Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek: een harmonieuze oplossing voor beide partijen

In een tijd waarin veranderingen snel en onverwachts kunnen zijn, kan een echtscheiding een stressvolle levensgebeurtenis zijn. Toch kan een echtscheiding op een respectvolle en constructieve manier worden aangepakt, vooral wanneer beide partijen kiezen voor een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek.

Een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek is een procedure waarbij beide partners samen besluiten dat ze hun huwelijk willen beëindigen en hiervoor in onderling overleg afspraken maken. Een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek is efficiënt en wordt doorgaans veel sneller afgerond dan een (v)echtscheiding waarbij de partners het niet met elkaar eens kunnen worden. Door samen te werken verminderen jullie niet alleen de emotionele last, maar ook de financiële lasten die gepaard gaan met langdurige juridische procedures.

Waarom kiezen voor een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek?

  1. Kostenbesparing: door minder tijd in de rechtbank door te brengen worden juridische kotsen aanzienlijk verminderd. Ook worden de kosten van een gemeenschappelijke echtscheiding doorgaans tussen beide partijen gedeeld.
  2. Tijdsefficiënt: een gemeenschappelijke echtscheiding kan sneller worden afgerond.
  3. Minder stress: door samen te werken en afspraken te maken over onder andere de verdeling van de zorg van de kinderen, bezittingen en alimentatie, vermindert jullie (emotionele) stress aanzienlijk.
  4. Betere relatie na de scheiding: vooral belangrijk voor ouders! Het behoud van een respectvolle relatie na de echtscheiding is natuurlijk in het belang van de kinderen.

Het proces: stap voor stap

Het proces begint met een gezamenlijke intake bij ons op kantoor. Tijdens dit eerste gesprek bespreken wij welke afspraken er moeten worden gemaakt en welke afspraken jullie wellicht zelf al hebben gemaakt. Op het moment dat alle afspraken zijn vormgegeven, leggen wij deze afspraken neer in een echtscheidingsconvenant (en ouderschapsplan). Deze documenten worden met zorg opgesteld. Soms zijn compromissen nodig om tot overeenstemming te komen.

Vervolgens dienen wij een gezamenlijk verzoekschrift in bij de rechtbank. In dit verzoekschrift verklaren jullie dat jullie het huwelijk willen beëindigen en samen afspraken hebben gemaakt over de afwikkeling van jullie huwelijksgemeenschap. De rechtbank toetst vervolgens of aan alle wettelijke vereisten is voldaan. Is dat het geval? Dan ontvangen jullie na gemiddeld vier weken een beschikking. Jullie hoeven hiervoor niet naar de rechtbank.

Hoe kan Hendrikx Advocaten helpen?

Bij Hendrikx Advocaten hebben we ruime ervaring met het begeleiden van echtscheidingen op gemeenschappelijk verzoek. Onze advocaten bieden ondersteuning bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en zorgen ervoor dat alle juridische aspecten nauwkeurig worden behandeld. Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan begeleiden we jullie ook bij het opstellen van een ouderschapsplan. Wij begrijpen dat elke situatie uniek is en bieden daarom een persoonlijke bandering, aangepast aan jullie specifieke behoeften.

Neem actie voor een nieuwe start

Besluiten om te gaan scheiden is nooit eenvoudig, maar een goed geregeld proces kan veel zorgen wegnemen en de basis leggen voor een nieuwe start. Als jullie beiden klaar zijn om met respect en begrip voor elkaar deze weg in te slaan, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij zijn er om jullie te begeleiden naar een toekomst waarin jullie beiden tevreden en gerustgesteld verder kunnen.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken, kunnen jullie contact opnemen via 0297-250018 of info@hendrikxadvocaten.nl. Bij Hendrikx Advocaten staan wij voor jullie klaar met deskundige begeleiding en ondersteuning tijdens deze belangrijke transitie.

Bel ons gerust!