Sinterklaas en Kerst: 3 voorbeelden van regelingen tijdens de feestdagen

Sinterklaas is net weer met zijn stoomboot terug naar Spanje en bij velen staat de kerstboom alweer in de huiskamer. Gescheiden ouders ervaren de feestdagen soms als extra stressvol. Waar verblijven de kinderen op 5 december? En waar wordt Eerste Kerstdag gevierd? In het ouderschapsplan kunnen jullie hier afspraken over maken. In deze blog houden we jou drie voorbeelden voor van hoe de verdeling van de feestdagen er uit zou kunnen zien.

Aanhouden reguliere regeling ouderschapsplan

In het ouderschapsplan spreken jullie af hoe de zorg over de kinderen tussen jullie zal worden verdeeld. Tijdens de feestdagen kunnen jullie ervoor kiezen om deze standaard zorgregeling aan te houden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat, wanneer de kinderen op Sinterklaasavond volgens de zorgregeling bij hun vader zijn, pakjesavond bij de vader wordt gevierd. Valt het op een avond waarop de kinderen bij hun moeder zijn, dan wordt pakjesavond bij moeder gevierd.

Voorkeur per ouder uitspreken

Je kan er in onderling overleg ook voor kiezen om per jaar jouw voorkeur uit te spreken. De moeder spreekt bijvoorbeeld in de even jaren haar voorkeur uit voor de wijze van de verdeling van Sinterklaas en Kerst. In de oneven jaren mag de vader zijn voorkeur geven. Door dit ieder jaar te rouleren zorg je voor een eerlijke verdeling van de feestdagen.

Sint en kerst per jaar verwisselen

Ook kan je ervoor kiezen om af te spreken om pakjesavond in de even jaren bij de moeder te vieren en Eerste kerstdag bij de vader. Dit kan in de oneven jaren gewisseld worden door pakjesavond bij de vader te vieren en Eerste kerstdag bij de moeder.

Verdeling van kerst

Kerst is verdeeld over twee dagen. De kinderen kunnen kerst dus bij beide ouders vieren! Jullie kunnen afspreken dat de kinderen op Eerste kerstdag bij hun moeder zijn en op Tweede kerstdag bij hun vader. Jullie kunnen ervoor kiezen om de kerstdagen elk jaar op deze manier te verdelen of deze dagen ieder jaar om te wisselen. Zo kunnen de kinderen bij beide ouders genieten van een kerstdiner zonder dat het ten koste gaat van de omgang met de andere ouder.

Mocht je tijdens de feestdagen willen afwijken van de reguliere zorgregeling en heb je hierover geen afspraken gemaakt in het ouderschapsplan, dan kunnen jullie in onderling overleg altijd afwijken van de reguliere zorgregeling. Beide ouders moeten het dan wel eens zijn met deze afwijking.

Contact met een familierechtspecialist

Gaan jullie uit elkaar en wil je een ouderschapsplan laten opstellen of wil je jullie huidige ouderschapsplan onder de loep laten nemen, neem dan contact met onze familierechtspecialisten op. Onze familierechtadvocaten Michelle Roobeek, Rosanne Potma en Marloek Oudshoorn staan voor jou klaar. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0297-250018 of een e-mail te sturen naar info@hendrikxadvocaten.nl.

 

Rosanne Potma

Rosanne is personen- en familierechtadvocaat bij Hendrikx Advocaten. Zij focust zich voornamelijk op echtscheidingen en kwesties betreffende alimentatie, omgang en gezag. Daarnaast staat zij vaak (ex-)samenwoners bij die hun gezamenlijke woning wensen te verdelen of verkopen.

Bel ons gerust!