Je scheiding uitvechten op het schoolplein

Voorkom het met een ouderschapsplan en mediation

‘’Scholen steeds vaker betrokken bij vechtscheidingen: ‘Ouders gaan soms tot het uiterste en verliezen het belang van hun kind uit het oog’’’. Zo luidt de titel van het artikel dat op 1 februari 2024 in De Volkskrant verscheen. Het lezenswaardige artikel bespreekt het fenomeen waarbij scholen steeds vaker worden betrokken bij (v)echtscheidingen tussen ouders. Schoolpersoneel ziet zich geconfronteerd met complexe situaties waarin ouders die zich in een conflictsituatie bevinden, het belang van hun kinderen uit het oog lijken te verliezen. Heb jij te maken met een echtscheiding en wil je voorkomen dat je in hetzelfde schuitje belandt?

Conflict leidt tot emotionele stress bij iedereen en zet scholen onder druk

Het aantal kinderen met gescheiden ouders stijgt en dit heeft directe gevolgen voor leerkrachten. Zij worden steeds vaker geconfronteerd met emotioneel beladen situaties waarbij de ouders in een conflictsituatie verzeild raken en hierdoor het welzijn van de kinderen uit het oog verliezen. Deze ontwikkeling brengt niet alleen emotionele stress voor alle betrokkenen – niet in het minst je kind(eren) – met zich mee, maar zet scholen ook onder druk om te bemiddelen in complexe situaties rondom zorg, omgang en informatie-uitwisseling tussen ouders. Wil jij dit op je geweten hebben als er manieren zijn om het te voorkomen?

Een school moet een neutrale plek voor je kind zijn

Ook in onze praktijk merken wij steeds vaker dat scholen betrokken worden in conflictsituaties. Dit, terwijl school vaak juist een veilige en neutrale plek voor kinderen zou moeten zijn; een plek waar zij even kunnen ontladen van de gespannen situatie thuis.

De sleutel zit ‘m in het maken van duidelijke afspraken; laat je hierbij helpen

Het is belangrijk om afspraken met elkaar te maken over de zorg over de kinderen, maar bijvoorbeeld ook over de wijze waarop jullie als ouders worden geïnformeerd en deze informatie met elkaar delen:

  • Een doordacht ouderschapsplan kan helpen om conflictsituaties te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle partijen, dus ook de school, weten waar zij aan toe zijn.
  • Een (advocaat-)mediator kan jullie in dit proces begeleiden, zodat jullie beiden met een tevreden gevoel afspraken op papier kunnen zetten.

Hendrikx Advocaten heeft de ervaring in huis om je te helpen

De advocaat-mediator van Hendrikx Advocaten is Michelle Roobeek. Michelle heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan om je met mediation te helpen aan een ouderschapsplan. Het geeft rust en duidelijkheid; voor jezelf, je ex-partner, je kind(eren) en de school. Neem contact op als je er meer over wilt weten.

 

Michelle Roobeek

Als familierechtadvocaat en mediator help ik ondernemers die gaan scheiden. Een echtscheiding kan nog lastiger zijn wanneer je eigenaar van een bedrijf bent en er (grote) financiële belangen spelen. Ik adviseer ondernemers bijvoorbeeld over de wijze waarop de waarde van hun onderneming kan worden bepaald en hoe deze waarde kan worden betrokken in de verdeling dan wel afwikkeling. Daarnaast kan ik ook de hoogte van de (eventuele) alimentatieverplichtingen berekenen. In het kader van het erfrecht adviseer ik ondernemers en aandeelhouders over nalatenschapsvraagstukken.
Bel ons gerust!