“Gedragscode vaak essentieel voor ontslag”

Twee recente verrassende ontslagzaken tonen opnieuw het belang van een gedragscode. Zo volgde geen ontslag voor de Loosdrechtse, straatracende Transavia-piloot, maar wel voor een Kruidvat medewerkster die een gratis tester gebruikte.

In een gedragscode beschrijft een werkgever welk gedrag en welke activiteiten hij wel of niet van zijn medewerkers accepteert. Bijvoorbeeld hoe van medewerkers verwacht wordt dat zij omgaan met bedrijfseigendommen, klanten en collega’s. Ook kledingvoorschriften, regels voor (privé-) gebruik van internet en e-mail, alcohol- en drugsgebruik horen hierin thuis. Deze regels worden natuurlijk vooral opgesteld in het kader van preventie, maar geven de werkgever ook de mogelijkheid om maatregelen te treffen indien een medewerker zich niet aan de gedragscode houdt.

Uit onderstaande voorbeeldzaken bleek maar weer eens hoe belangrijk het is dat gedragsregels van toepassing zijn op de arbeidsovereenkomst, omdat de kantonrechter dit meeweegt bij de beoordeling van de feiten rondom ontslag.

Gevaar op de weg

Kent u de Loosdrechtse straatrace nog uit de media? Dit betrof een piloot van Transavia die tegen zijn vader racete met maar liefst 100 kilometer p/u boven de toegestane snelheid. Hierbij reed zijn vader een 19-jarig meisje aan, die twee weken later kwam te overlijden. De piloot werd veroordeeld voor het tezamen met zijn vader veroorzaken van gevaar op de weg, wat hem een taakstraf en een rijontzegging opleverde. Sinds de veroordeling werd hij door zijn werkgever Transavia op non-actief gesteld. Vervolgens heeft Transavia de kantonrechter te Amsterdam verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dit verzoek werd afgewezen, mede doordat Transavia geen beleid had voor haar werknemers waaruit blijkt dat ernstige verkeersovertredingen gevolgen kunnen hebben voor het uitvoeren van het beroep van piloot.

Ontslag op staande voet

In oktober 2017 gebruikte een 19-jarige Kruidvat medewerkster een gratis actieproduct (een testertje) van Nivea. Onschuldig, zou je denken. In die veronderstelling was zij ook, totdat ze op staande voet werd ontslagen. Haar gedrag bleek namelijk in strijd te zijn met de gedragsregels van de werkgever. De kantonrechter achtte het ontslag op staande voet mede hierdoor gerechtvaardigd. De medewerkster moest zelfs een schadevergoeding betalen. Meer over deze zaak vindt u in onze blog.

Het belang van een gedragscode

Kortom, het hebben van een gedragscode kan u als werkgever helpen bij grensoverschrijdend gedrag van werknemers. Maar let op, het hebben er van alleen is niet voldoende. Zorg er voor dat de inhoud van de gedragscode concreet is en goed is geïmplementeerd binnen uw organisatie. Werknemers moeten er mee bekend zijn en zich bewust zijn van de gevolgen van overtreding ervan. Het opnemen van de binnen uw bedrijf geldende regels in een gedragscode voorkomt ook dat een arbeidsovereenkomst erg lang wordt of afschrikt. In de arbeidsovereenkomst kan simpelweg worden opgenomen dat de gedragscode op het dienstverband van toepassing is. Het is raadzaam om de gedragscode aan iedere werknemer te overhandigen en te laten tekenen bij het aangaan van het dienstverband. Uiteraard hoeft u niet alle voor te stellen situaties vast te leggen in een gedragscode, maar wel specifieke voor uw branche of organisatie belangrijke normen.

Deze column is reeds gepubliceerd in IntoBusiness.

Contact met een arbeidsrecht advocaat in Mijdrecht

Wilt u meer weten over gedragsregels of ondersteuning bij het opstellen ervan? Kom gerust bij ons langs voor een vrijblijvend gesprek. Neem dan contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Hendrikx Advocaten.

Bernice Nonnekes

Ik help eigenaren en managers van bedrijven in de Ronde Venen e.o. met praktische en snelle oplossingen bij onvoldoende functionerende werknemers, ziekte en ontslag, zodat zij zich gerustgesteld kunnen concentreren op hun business.
Bel ons gerust!