Schadevrije jaren autoverzekering verdelen bij scheiding

Per 1 januari 2022 is het mogelijk om schadevrije jaren te verdelen wanneer je gaat scheiden. Lees in onze blog wat dit voor jou betekent.

Per 1 januari 2022 is het mogelijk om schadevrije jaren te verdelen wanneer u gaat scheiden. Dit betekent dat één van de partners niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met het opbouwen van deze schadevrije jaren.

De schadevrije jaren-regeling houdt in dat de premie van de autoverzekering afhankelijk is van het aantal jaren dat u zonder schade rijdt. Hoe langer jij geen schade hebt gereden, hoe hoger de korting op jouw premie. Dit kan om flinke bedragen gaan. Door de verzekeraar worden deze jaren op naam van de polishouder geregistreerd, terwijl het doorgaans veel voorkomt dat beide partners in de auto rijden. Als gevolg hiervan zou één van de partners, die wel heeft bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren, na scheiding een eigen verzekering zonder schadevrije jaren (lees: korting op de premie) moeten afsluiten. 

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen was het al mogelijk deze schadevrije jaren die tijdens het huwelijk waren opgebouwd na scheiding te verdelen, maar per 1 januari 2022 is dit nu bij alle verzekeraars mogelijk. Degene op wiens naam de polis staat dient te bepalen wat de verdeelsleutel wordt. Daarnaast moet diegene een afstandsverklaring indienen bij de verzekeraar voordat de andere partner de desbetreffende schadevrije jaren kan opgeven bij het aanvragen van een eigen autoverzekering.

Overigens is het per 1 januari 2022 ook mogelijk de schadevrije jaren over te nemen van een overleden partner. De achterblijvende partner dient hiervoor een verzoek in te dienen bij de autoverzekeraar. Hiervoor is wel vereist dat je op hetzelfde adres geregistreerd staat.

Kortom, vergeet bij jouw scheiding geen afspraken te maken over de schadevrije jaren. Wanneer wij jou tijdens jouw scheiding bijstaan, zullen wij jou hier ook op wijzen. Dit kan jou immers maandelijks veel geld besparen. 

Contact met Hendrikx Advocaten?

Heb jij vragen hierover? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten voor een vrijblijvend gesprek met onze personen- en familierecht advocaat-mediator Michelle Roobeek of advocaat Rosanne Potma. De Koffie staat klaar.

Michelle Roobeek

Als familierechtadvocaat en mediator help ik ondernemers die gaan scheiden. Een echtscheiding kan nog lastiger zijn wanneer je eigenaar van een bedrijf bent en er (grote) financiële belangen spelen. Ik adviseer ondernemers bijvoorbeeld over de wijze waarop de waarde van hun onderneming kan worden bepaald en hoe deze waarde kan worden betrokken in de verdeling dan wel afwikkeling. Daarnaast kan ik ook de hoogte van de (eventuele) alimentatieverplichtingen berekenen. In het kader van het erfrecht adviseer ik ondernemers en aandeelhouders over nalatenschapsvraagstukken.
Bel ons gerust!