Indexering alimentatie per 1 januari 2024

Ieder jaar stijgt de hoogte van de kinder- en partneralimentatie. Dit is bepaald in artikel 1:402a BW. De alimentatie stijgt op deze manier (gedeeltelijk) mee met de stijgende lonen en de stijgende uitgaven. Het indexeringspercentage wordt ieder jaar door de Minister voor Rechtsbescherming vastgesteld. Voor 2024 is het indexeringspercentage vastgesteld op 6,2%. Dat betekent dat de alimentatie die jij maandelijks betaalt vanaf 1 januari 2024 met 6,2% stijgt.

Voorbeeld: betaal jij nu € 100,00 per maand? Dan wordt dat per 1 januari 2024 verhoogd naar (€ 100,00 + 6,2%) € 106,20 per maand.

Via het LBIO kun jij gemakkelijk uitrekenen welk bedrag jij vanaf 1 januari 2024 zou moeten betalen. Dit kan via deze website: https://lbio.nl/indexering-alimentatie/. Door de datum van de uitspraak (of onderlinge afspraak) en het originele alimentatiebedrag in te vullen kom jij er gemakkelijk achter wat het nieuwe alimentatiebedrag wordt.

Let op: doorgaans is afgesproken dat de alimentatie bij vooruitbetaling wordt betaald. De bijdrage voor de maand januari wordt dan in december al voldaan. De indexering van de alimentatie geldt in dat geval ook al vanaf de betaling in december 2023.

Contact met onze familierechtspecialisten

Heb jij vragen over kinder- of partneralimentatie, of wil jij eens een herberekening laten opstellen? Onze familierechtadvocaten Michelle Roobeek, Rosanne Potma en Marloek Oudshoorn staan voor jou klaar.

Marloek Oudshoorn

Binnen Hendrikx Advocaten is Marloek werkzaam als advocaat in het personen- en familierecht en werkt ze nauw samen met Michelle en Rosanne. Dit zijn voornamelijk zaken die gericht zijn op echtscheidingen en kwesties betreffende alimentatie, omgang en gezag.
Bel ons gerust!