De voordelen van een advocaat-mediator bij echtscheiding

Om officieel van elkaar te scheiden zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je je samen met jouw (ex-)partner tot een advocaat wenden, jullie kunnen allebei apart een advocaat benaderen of je kunt ervoor kiezen om een mediator in te schakelen. Een combinatie tussen een advocaat én mediator heeft zo ook zijn voordelen. Deze leggen wij in dit artikel uit.

Een mediator treedt op als neutrale partij die de belangen vertegenwoordigt van beide partners gezamenlijk. Hierbij gaat de mediator met beide partners op zoek naar oplossingen, waarbij hij/zij de onderhandelingen begeleidt. Tot slot is de mediator betrokken in het besluitvormingsproces waarbij afspraken worden gemaakt en legt deze vast in een echtscheidingsconvenant. In dit convenant staan de financiële afspraken, waaronder bijvoorbeeld de hoogte van eventuele alimentatie, afspraken over de woning, de pensioenen en de overige verdeling van schulden en bezittingen. Als partijen ouders zijn van minderjarige kinderen worden de afspraken over de zorg- en opvoedingstaken neergelegd in een zogenaamd ouderschapsplan.

Het verschil tussen een advocaat en een mediator is dat de mediator op een ander niveau bij de echtscheiding betrokken is. Bij een gezamenlijke advocaat wordt de echtscheiding over het algemeen meer zakelijk gehouden. Alleen een advocaat heeft de mogelijkheid om het verzoek tot echtscheiding daadwerkelijk bij een rechtbank in te dienen. Een mediator moet daarom altijd een advocaat inschakelen en zoekt voor specifieke expertise vaak ook naar andere externe partijen, zoals een financieel adviseur. Wanneer jij je scheiding wilt laten geschieden met behulp van mediation heb je dus, hoe dan ook, een mediator en een advocaat nodig. Daarom kan het handig zijn om een advocaat-mediator in de arm te nemen: één partij die de gehele echtscheiding kan faciliteren en afwikkelen.

De voordelen

De advocaat-mediator van Hendrikx Advocaten (Michelle Roobeek) is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en is tevens echtscheidingsmediator. Door deze combinatie is zij in staat om jou en je (ex-)partner te begeleiden in het onderhandelingsproces over de emotionele scheiding, de zakelijke scheiding en de juridische scheiding. Uiteindelijk leiden de mediationgesprekken tot een echtscheidingsconvenant en indien nodig een ouderschapsplan, welke vervolgens met het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank worden ingediend. Kortom, alles wat nodig is om op een fijne en gestructureerde manier jullie huwelijk te sluiten. Doordat er minder verschillende partijen bij betrokken zijn, kan de echtscheiding sneller plaatsvinden en vaak ook tegen een lager tarief. 

Mediation is nog geen beschermd beroep, waardoor er veel verschil in kwaliteit zit per mediator. Bij een advocaat-mediator ben je gegarandeerd van een betrouwbaar advies dat in elk opzicht juridisch dekkend is door de diepgaande kennis van de wet- en regelgeving. Het is daarom belangrijk om te checken of de mediator lid is van een kwaliteitsregister. Advocaat-mediators zijn bijvoorbeeld te vinden op de website van de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators.

Contact met een advocaat-mediator voor echtscheidingen in Mijdrecht?

Wil je meer weten over wat mediation inhoudt? Bekijk dan onze pagina of neem contact met ons op.

Michelle Roobeek

Als familierechtadvocaat en mediator help ik ondernemers die gaan scheiden. Een echtscheiding kan nog lastiger zijn wanneer je eigenaar van een bedrijf bent en er (grote) financiële belangen spelen. Ik adviseer ondernemers bijvoorbeeld over de wijze waarop de waarde van hun onderneming kan worden bepaald en hoe deze waarde kan worden betrokken in de verdeling dan wel afwikkeling. Daarnaast kan ik ook de hoogte van de (eventuele) alimentatieverplichtingen berekenen. In het kader van het erfrecht adviseer ik ondernemers en aandeelhouders over nalatenschapsvraagstukken.
Bel ons gerust!