Indexering alimentatie per 1 januari 2023

Indexering alimentatie per 1 januari 2023

Ieder jaar vindt er een indexering van de partneralimentatie en kinderalimentatie plaats. Het indexeringspercentage wordt ieder jaar door het ministerie van Rechtsbescherming gepubliceerd nadat de hoogte ervan door de minister is vastgesteld. Het gevolg van de indexering is dat het bedrag dat jij aan alimentatie moet betalen, of ontvangt, hoger wordt. Het jaarlijks indexeren van de alimentatie heeft als doel de gestegen kosten van levensonderhoud te compenseren. Het is verplicht om de jaarlijkse indexering toe te passen. Slechts ten aanzien van de partneralimentatie kan de indexering in het echtscheidingsconvenant worden uitgesloten.

Voor 2023 is het wettelijke indexeringspercentage vastgesteld op 3,4%. Dit betekent dat de maandelijkse alimentatiebijdrage per 1 januari 2023 met 3,4% wordt verhoogd. Betaalde, of ontving, je tot nu toe € 100, – per maand? Dan wordt dit bedrag aldus verhoogd naar € 103,40 per maand. Je bent zelf verantwoordelijk voor het toepassen van deze jaarlijkse indexering; hou dit dus goed in de gaten!

Heb jij vragen over de jaarlijkse indexering van alimentatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Rosanne Potma

Rosanne is personen- en familierechtadvocaat bij Hendrikx Advocaten. Zij focust zich voornamelijk op echtscheidingen en kwesties betreffende alimentatie, omgang en gezag. Daarnaast staat zij vaak (ex-)samenwoners bij die hun gezamenlijke woning wensen te verdelen of verkopen.

Bel ons gerust!