Wat zijn de rechten van een vader zonder gezag?

Als vader wil je betrokken zijn bij het leven van je kind, ook als je na een scheiding of een beëindigde relatie geen gezag hebt. Maar wat houdt het precies in als je geen ouderlijk gezag hebt? En welke rechten heb je dan nog? In deze blog leggen we uit wat het betekent als je als vader geen gezag hebt en wat je rechten zijn ten opzichte van je kind.

Wat is ouderlijk gezag?

Ouderlijk gezag houdt in dat je als ouder wettelijk verantwoordelijk bent voor de opvoeding en verzorging van je kind. Dit betekent dat je belangrijke beslissingen mag nemen over zaken zoals schoolkeuze, medische behandelingen en de woonplaats van het kind. In Nederland hebben ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben automatisch gezamenlijk gezag over hun kinderen. Ongehuwde of niet-geregistreerde partners moeten dit gezag samen aanvragen.

Heb je geen gezag? Dan ligt de wettelijke verantwoordelijkheid voor deze beslissingen volledig bij de andere ouder, vaak de moeder. Toch heb je als vader nog steeds rechten, zelfs zonder gezag.

Het recht op omgang met je kind

Een van de belangrijkste rechten die je als vader zonder gezag hebt, is het recht op omgang met je kind. Dit betekent dat je het recht hebt om je kind te zien en tijd met hem of haar door te brengen. Dit recht geldt ook als je geen gezag hebt. In veel gevallen wordt er bij een scheiding of het beëindigen van een relatie een omgangsregeling vastgelegd, waarin staat wanneer en hoe vaak je je kind mag zien.

Als de omgang niet goed verloopt of als er geen duidelijke afspraken zijn, kun je via de rechter een omgangsregeling aanvragen. De rechter zal bij het vaststellen van de omgangsregeling altijd kijken naar wat in het belang van het kind is.

Recht op informatie en consultatie

Ook heb je recht op informatie over belangrijke zaken in het leven van je kind. Denk hierbij aan informatie over de gezondheid, schoolprestaties en andere belangrijke gebeurtenissen. De ouder met gezag (meestal de moeder) is verplicht om je op de hoogte te houden van deze zaken. Dit heet het recht op informatie.

Daarnaast heb je het recht om geraadpleegd te worden over belangrijke beslissingen die de andere ouder neemt. Hoewel je geen formele zeggenschap hebt, moet de ouder met gezag wel proberen je mening mee te nemen in de beslissing. Dit heet het recht op consultatie.

Het aanvragen van gezag

Als vader kun je het gezag over je kind aanvragen, zelfs als je het bij de geboorte niet automatisch hebt gekregen. Wanneer je samen met de moeder gezag wilt uitoefenen, kunnen jullie samen een verzoek indienen bij de rechtbank. De rechtbank zal dan beoordelen of het in het belang van het kind is om jou mede-gezag te geven.

Als de moeder niet meewerkt, kun je ook een eenzijdig verzoek indienen om gezamenlijk gezag te krijgen. De rechter zal dit verzoek toewijzen als het in het belang van het kind is, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om het gezag bij één ouder te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties van geweld of ernstige communicatieproblemen tussen de ouders.

Conclusie: Als vader zonder gezag heb je meer rechten dan je denkt

Hoewel je zonder gezag niet mee kunt beslissen over de belangrijke zaken in het leven van je kind, heb je nog steeds het recht op omgang, informatie en consultatie. Daarnaast is het mogelijk om gezag aan te vragen als je meer verantwoordelijkheid wilt dragen.

Hulp nodig van een familierechtadvocaat?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van gezag of wil je weten wat je precies kunt doen in jouw situatie? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten. Wij kunnen je bijstaan in het vinden van de beste oplossing voor jou en je kind. Bel ons op 0297-250018 of stuur een e-mail naar info@hendrikxadvocaten.nl.