Consumentenrecht: hoe lang is een cadeaukaart wettelijk geldig?

Je hebt het vast wel eens gehad; in een oude schoenendoos met papieren die je nog moet uitzoeken kom je ineens een cadeaukaart tegen. Geen idee meer van wie of wanneer je die hebt gekregen. Bij de winkel geven ze aan dat de kaart maar een jaar geldig was en dat deze geldigheidsduur inmiddels is verstreken, waardoor je hem dus niet meer kunt inwisselen. Mag dat?

Cadeaubon ≠ cadeaukaart ≠ tegoedbon…

Je zou misschien denken dat bovenstaande termen hetzelfde betekenen, maar dat is niet zo. Een cadeaubon is een traditionele papieren bon. Denk bijvoorbeeld aan de VVV-bon. Een cadeaukaart (of giftcard) is de opvolger hiervan, vaak in de vorm van een plastic pasje. Voor beide gelden wel dezelfde regels: de kaart is door iemand aangeschaft, dus er is al voor betaald. Het tegoed dat erop staat mag in delen of in een keer worden uitgegeven, afhankelijk van de voorwaarden. Op de kaart staat aangegeven waar het tegoed besteed mag worden. Dit kan beperkt zijn tot een winkelketen, maar bijvoorbeeld de Nationale Dinerbon is op meerdere plekken te verzilveren.
Een tegoedbon kun je ontvangen als je een product dat je hebt gekocht terugbrengt naar de winkel. In plaats van je geld terug te geven, mogen winkels ook een tegoedbon uitdelen, waarvan je voor het aankoopbedrag van het vorige product iets anders mag uitkiezen. Dit artikel gaat verder niet in op tegoedbonnen, maar op cadeaukaarten/cadeaubonnen.

Geldigheid van een cadeaubon

Hoe lang een cadeaubon geldig is, hangt af van de voorwaarden die de uitgever stelt. De uitgever mag namelijk zelf bepalen wat de geldigheidsduur is, zo lang deze maar minimaal een jaar bedraagt. Wanneer in de algemene voorwaarden is bepaald dat de geldigheidsduur korter is dan een jaar, is dit in strijd met de wet (art. 6:236 sub g BW) en is deze voorwaarde vernietigbaar als je deze aanvecht.

Stel, er staat wel een uitgiftedatum maar niets over de geldigheidsduur, dan geldt de regel dat de cadeaukaart vijf jaar geldig is na de dag van de aankoop. Wanneer er zowel geen uitgiftedatum als geldigheidsduur op vermeld staat, is de cadeaukaart onbeperkt geldig. Het is toegestaan dat op de cadeaukaart wordt verwezen naar de voorwaarden op de website. Deze voorwaarden zijn dan gewoon van toepassing op de kaart.

Wanneer bedrijven met hun cadeaubon zijn aangemeld bij Stichting Keurmerk Cadeaukaarten geldt dat ze minimaal drie jaar geldig zijn. Bonnen voor diensten, zoals de Nationale Entertainment Card, zijn minimaal twee jaar geldig. Bekijk hier de lijst met erkende cadeaukaarten.

Cadeaukaart over datum, wat te doen?

Het antwoord op de vraag in de inleiding is dus ‘ja’; de uitgever mag de kaart weigeren als de geldigheidsduur verstreken is. Je kunt contact opnemen met de winkelketen waarvan de cadeaukaart is. Soms kun je een bon tegen betaling verlengen of krijg je een deel van de waarde vergoed in de vorm van een nieuwe kaart. Wat je ook kunt doen is je cadeaubon doneren aan een goed doel, zoals bijvoorbeeld Doneer Kadobon.

Contact met een consumentenrecht advocaat in Mijdrecht

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je jouw situatie voorleggen aan een specialist op het gebied van consumentenrecht? Neem dan contact op met een consumentenrechtadvocaat van Hendrikx Advocaten.